Bagaimana Diabetes Didiagnosis?

Ujian berikut digunakan untuk diagnosis diabetes:

Keputusan ujian positif perlu disahkan dengan mengulangi ujian glukosa plasma puasa atau ujian toleransi glukosa lisan pada hari yang berbeza.

Apabila anda mula-mula didiagnosis dengan diabetes, doktor anda mungkin mencadangkan pengangkut zink 8 autoantibody (ZnT8Ab) ujian.

Ujian darah ini – bersama-sama dengan maklumat lain dan keputusan ujian – dapat membantu menentukan jika seseorang mempunyai diabetes jenis 1 dan bukan jenis lain.

Matlamat untuk mempunyai ujian ZnT8Ab adalah diagnosis cepat dan tepat dan boleh membawa kepada rawatan yang tepat pada masanya.

Ujian glukosa plasma puasa mengukur glukosa darah anda selepas anda mengalami lapan jam tanpa makan. Ujian ini digunakan untuk mengesan diabetes atau prediabetes.

Ujian toleransi glukosa oral mengukur gula darah anda selepas anda mengalami lapan jam tanpa makan dan dua jam selepas anda meminum minuman yang mengandung glukosa. Ujian ini boleh digunakan untuk mendiagnosis diabetes atau prediabetes.

Dalam ujian glukosa plasma rawak, doktor anda memeriksa gula darah anda tanpa menghiraukan apabila anda makan hidangan terakhir anda. Ujian ini, bersama-sama dengan penilaian gejala, digunakan untuk mendiagnosis diabetes, tetapi tidak prediabetes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *