Bebaskan Diri Daripada Obesiti

Obesiti ialah masalah kesihatan yang sering dibincangkan di seluruh dunia terutama di Asia kerana ia kini dilaporkan menjadi masalah nombor satu di Asia.

Ia menjadi satu masalah besar dalam kalangan lelaki mahupun wanita termasuk kanak-kanak. Obesiti adalah satu penyakit yang kompleks dan berlaku apabila terdapat lemak berlebihan pada tubuh hingga menyebabkan individu itu mengalami berat badan berlebihan.

Laporan Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan Tahun 2011 mendapati seramai 33.3 peratus rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas berada dalam kategori praobes manakala 27.2 peratus adalah obes.

Secara umumnya lelaki yang mempunyai peratus lemak melebihi 25 peratus dan wanita melebihi 35 peratus dikategorikan sebagai obes. Di Malaysia, obesiti boleh dikenal pasti mengikut berat badan seseorang berdasarkan ukuran Indeks Jisim Tubuh (BMI).

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kadar BMI yang normal antara 18.5 hingga 22.9 kilogram (kg) bagi penduduk Asia. Jika BMI melebihi 23kg, ia dianggap berat berlebihan manakala BMI melebihi 27.5 kg dikategorikan sebagai obes.

Pakar Runding Perubatan Gastroenterologi dan Hepatologi Pusat Perubatan Tropicana, Dr P Rajesh Kumar berkata, begitu mengejutkan apabila peratusan wanita yang mengalami masalah obesiti lebih ramai berbanding lelaki.

“Pesakit obesiti dalam kalangan wanita adalah 22.5 peratus manakala lelaki 14.1 peratus. Wanita dikatakan lebih cenderung mendapat obesiti disebabkan hormon dan gaya hidup yang sedentari (individu yang banyak melakukan kerja sambil duduk).

“Selain itu, risiko mendapat obesiti juga boleh terjadi dalam kalangan sesetengah wanita disebabkan kehamilan,” katanya.

Namun, secara umum salah satu punca utama masalah obesiti adalah amalan diet pemakanan yang tidak sihat tanpa mengira jantina. Ini termasuk pengambilan makanan secara berlebihan dan hidangan yang tinggi lemak serta gula, melebihi daripada jumlah diperlukan setiap hari.

Secara purata, kita dibolehkan mengambil 50 gram gula dalam sehari, namun kebanyakan rakyat negara ini mengambil lebih daripada jumlah berkenaan.

Dr P Rajesh menyarankan pengambilan hidangan dalam kuantiti yang sedikit, namun masih mengikut jadual pemakanan yang konsisten setiap hari.

Dianggarkan, setiap individu hanya memerlukan 1,600 hingga 2,400 kalori sehari, bergantung kepada jantina dan aktiviti yang dijalankan. Pada masa sama, kurang aktif dan tidak bersenam juga menjadikan masalah berat badan serta obesiti meningkat dalam kalangan masyarakat pada hari ini.

Jika tidak mampu bersenam setiap hari, sekurang-kurangnya tiga kali dalam seminggu selama 20 hingga 30 minit sudah memadai. Selain itu, terdapat juga sebab lain yang boleh menyebabkan masalah obesiti antaranya faktor usia, jantina, genetik, penyakit dalaman dan pengambilan ubat tertentu seperti steroid.

Kesan obesiti

Tidak dinafikan, obesiti boleh membawa kepada implikasi buruk lain terhadap kesihatan individu itu sendiri. Obesiti boleh meningkatkan risiko mendapat penyakit lain seperti kencing manis, hati berlemak, sindrom metabolik, masalah tidur dan kesukaran untuk bernafas.

Malah, pesakit juga berisiko untuk mendapat penyakit lain seperti strok, jantung koronari, lemah jantung, darah tinggi, gout dan sakit sendi.

“Apabila membicarakan isu obesiti dalam kalangan wanita, mereka berisiko tinggi mendapat masalah jantung apabila sudah putus haid.

“Wanita dengan obesiti juga berisiko 27.3 kali lebih tinggi menghidap masalah jantung dan lima hingga sembilan kali lebih tinggi diserang darah tinggi serta kencing manis berbanding lelaki.

“Bukan itu saja, obesiti dalam kalangan wanita juga menyumbang kepada risiko masalah kesuburan selain kanser rahim, pangkal rahim, payudara dan usus,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *