Makanan untuk mengurangkan migrain

Selain menunjukkan simptom seperti tubuh lesu, kepala berdenyut, terdapat juga beberapa simptom seperti loya dan muntah, gangguan penglihatan serta sensitif kepada cahaya, bunyi dan bau. Penderitaan ini bakal berlanjutan sehingga tiga hari lamanya.

Selain itu, keadaan cuaca yang tidak menentu dan cahaya daripada mentol lampu jimat tenaga serta makanan adalah beberapa faktor kepada serangan migrain.

Jalan penyelesaiannya ialah mengawal pemakanan dan mengikuti panduan diet yang sihat dan berkhasiat. Ia dikatakan boleh mengurangkan penderitaan dan sekali gus mengurangkan serangan atau kesakitan teruk kesan daripada migrain.

Berikut adalah tip yang boleh dijadikan panduan

Berhati-hati dengan kafein – kafein boleh menyebabkan saluran darah membesar dan sakit kepala di bahagian epik. Justeru itu amalkan minuman berkhasiat seperti air kosong, jus buah-buahan dan teh herba.

Sentiasa berhidrat – mengamalkan pengambilan air boleh mengurangkan sakit kepala dan migrain. Oleh itu, amalkan mengambil makanan yang kaya dengan air seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

Bebas garam – tekanan darah tinggi juga dikenali sebagai penyebab kepada migrain. Garam boleh meningkatkan tekanan darah, mengurangkannya atau langsung tidak mengambilnya boleh membantu seseorang itu mendapat risiko migrain.

Darah melekit – darah boleh menjadi ‘melekit’ (dipanggil kumpulan platelet) yang berpunca daripada diet yang tidak betul. Ini bermakna darah itu tidak mengalir lancar dan meninggikan tekanan darah. Makanan yang kaya dengan vitamin E termasuk avacado, bijirin gandum tulen, kacang hazel dan minyak ikan Omega 3 yang boleh diperoleh pada ikan salmon boleh membaiki pengaliran darah.

Fiber – produk buangan yang berada di usus yang paling bawah boleh menyebabkan berlakunya toksin. Seseorang individu harus mengambil sekurang-kurangnya 40 gram fiber setiap hari bagi memastikan perut bersih dan berfungsi dengan berkesan, tetapi selalunya, seseorang itu hanya mampu sebanyak 20 gram. Sehubungan itu, digalakkan makan makanan yang kaya dengan fiber seperti beras perang, prun, kekacang, lentil dan sayur segar.

Gula dalam darah – makanan yang sarat dengan gula dan tepung gandum mengakibatkan peningkatan tahap tenaga dan sekali gus meningkatkan gula dalam darah. Ini menyebabkan pening kepala. Makanan ringan atau hidangan kecil yang berkhasiat seperti oat, bubur dan kentang panggang boleh menurunkan kadar gula secara perlahan.

Magnesium – magnesium penting untuk saraf dan otot. Ketiadaannya boleh menyumbang kepada migrain. Epal, aprikot dan beras perang kaya dengan mineral ini.

L-Tryptophan – asid amino yang berfungsi sama dengan magnesium bagi memastikan sistem saraf berfungsi dengan baik dan membantu mengurangkan migrain. Sumber makanan berkhasiat ialah beras perang, keju dan soya.
 • Diet berkhasiat kurangkan Migrain

  Diet berkhasiat kurangkan migrain, Minyak Kelapa Dara Dalam satu kajian yang telah dijalankan di United Kingdom baru-baru ini, sebanyak 15 peratus …
 • Info Kesihatan : Wanita migrain risiko hidap strok

  Wanita migrain risiko hidap strok ANDA wanita yang berusia 45 tahun ke bawah dan mengalami migrain? Jika ya, anda sebenarnya tidak berada dalam situasi …
 • TESTIMONI Pengguna migrain

  TESTIMONI Pengguna migrain. Semua testimoni dihalaman web ini adalah berdasarkan pengalaman sebenar pengguna yang dihantar oleh pengguna sendiri …
 • Info Kesihatan – Siapa Berisiko Mendapat Migrain?

  CikPuan Eila cuba amalkan BIOVCO..sebelum ini saya juga pengidap migrain..tapi alhamdullilah bila mengamal BIOVCO dan jadikan ia supplement harian …
 • Minyak Kelapa Dara “BioVCO”

  Sejak kebelakangan ini Minyak Kelapa Dara BioVCO, disebut-sebut sebagai … Mangsamigrain selalunya tidak mampu menjalankan tugas seharian, malah …
 • One thought on “Makanan untuk mengurangkan migrain

  • June 21, 2015 at 1:54 am
   Permalink

   banyakkan makan buahan dan sayuran kerana banyak zat dan mineral yg terkandung dalam sayuran dan buahan. banyakkan minum air masak, ia dapat melegakan kepala kita dan melancarkan pengaliran darah dalam badan

   Reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *