Ekzema Radang kulit kronik

Dermatitis atopi adalah sejenis radang kulit jangka panjang (kronik) yang biasa dialami kanak-kanak. Apabila ini berlaku, kulit atopi mudah menjadi kering, bersisik, gatal, radang dan sangat tidak selesa serta menyebabkan bayi menggeliat dan gelisah walaupun ketika tidur. Dalam keadaan ini, ekzema boleh muncul pada mana-mana bahagian badan bayi, seperti pipi, sendi lengan dan kaki.

Keadaan ini pasti menimbulkan kebimbangan ibu bapa, lebih-lebih lagi apabila tompok merah muncul pada kulit si manja. Keadaan ini membuatkan ibu bapa menyangka anak mereka mengalami alahan makanan tetapi sebenarnya tidak. Walaupun ekzema adalah penyakit biasa, sebagai ibu bapa perlu memahami punca kerengsaan untuk mengenal pasti kaedah pencegahan dan pengurusan. 

Buat masa ini, tiada ubat menyembuhkan dermatitis atopi, namun penyakit ini boleh menjadi bertambah baik atau hilang sama sekali apabila meningkat dewasa. Disebabkan kulit ekzema selalunya kering dan mudah terengsa justeru, pengurusan penjagaan kulit bagi menjadikan kulit lembap untuk jangka panjang dan pembersihan secara lembut disyorkan sejak kecil bagi menghindari daripada dermatitis atopi. 

Ekzema pula adalah tindak balas sistem imun dan boleh dicetuskan oleh sabun, krim dan bahan pencuci tertentu. Tekanan, haba dan peluh boleh memburukkan lagi keadaan. Risiko si manja mengalami ekzema adalah lebih tinggi jika terdapat saudara terdekat yang mengalami penyakit kulit ini.

Ekzema menyebabkan kegatalan dan rasa yang sangat tidak selesa. Tambahan pula jangkitan bakteria boleh berlaku akibat kegiatan menggaru. Oleh itu, ibu bapa perlu menguruskan ekzema dengan sentiasa mengekalkan tahap kelembapan kulit.

Kulit yang sihat mempunyai pH serba berasid iaitu pH lima hingga enam. Kulit ekzema lebih beralkali dengan tahap pH lebih tinggi daripada tujuh. Kulit beralkali meningkatkan aktiviti protease yang mengganggu fungsi rintangan perlindungan kulit dan akan memburukkan lagi keadaan ekzema. 

Protease adalah enzim yang terdapat secara semula jadi dalam kulit dan ia memainkan peranan penting untuk menguraikan protein di dalam kulit bagi membolehkan proses pembaharuan kulit secara semula jadi. Apabila pH kulit menjadi beralkali, enzim protease menjadi terlalu aktif dan mengakibatkan kegagalan fungsi rintangan kulit. Keadaan ini menyebabkan kulit menjadi sensitif dan mudah terdedah kepada jangkitan.

 • Ekzema tak berjangkit | Rawatan Ekzema

  www.biovco.com/ik.php?no=122&tjk=ekzema-tak-berjangkit.php

  KULIT menjadi kering, merah dan gatal. Ini gejala biasa apabila seseorang mengalamiekzema, iaitu antara masalah kulit yang sangat lazim pada kanak-kanak …

 • Trauma ekzema

  www.biovco.com/ik.php?no=1&tjk=trauma-ekzema

  Penyakit ekzema atau masalah ekzema merupakan kegatalan kulit, ekzema boleh dielak. Ubat ekzema secara semulajadi dengan produk BioVCO boleh …

 • Gatal Kulit sebab ekzema

  biovco.blogspot.com/2014/09/gatal-kulit-sebab-ekzema.html

  4 Sep 2014 – Penyakit ekzema berlaku kerana sistem imun akan bertindak balas dengan setiap bakteria yang ada hingga membuatkan seseorang …

 • BioVCO – Foto Kronologi | Facebook

  https://id-id.facebook.com/infobiovco/photos/a…/10152773694340295/

  [ 6 Punca dan Penyebab Ekzema ] Kebanyakan punca sebenar eczema tidak diketahui. Namun ianya biasa dikaitkan dengan : ☛ Alahan kepada susu formula...

 • Ekzema penyakit kulit kronik ~ Info Kesihatan

  infokesihatan4u.blogspot.com/2014/…/ekzema-penyakit-kulit-kronik.ht…

  4 Sep 2014 – Ekzema radang kulit BIASA kita lihat kanak-kanak yang pipinya mempunyai … Ubat ekzema secara semulajadi dengan produk BioVCO boleh .

 • Twitter / biovco: Trauma ekzema

  https://twitter.com/biovco/…/43032983249774…

  Terjemahkan halaman ini

  3 Feb 2014 – Trauma ekzema RAMAI menyangkakan persekitaran atau cara hidup yang tidak mengutamakan … Don’t miss any updates from BioVCO.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *