3 Jenis Tonsillitis

Tonsil boleh meradang(inflammation) bila terkena jangkitan, samada dari virus, atau bakteria. Keadaan keradangan tonsil ni dipanggil sebagai tonsillitis.

Tonsillitis boleh dibahagikan kepada 3 jenis, bergantung kepada bila dan berapa lama ia berlaku:

1- Acute Tonsillitis – baru berlaku.
2- Chronic Tonsillitis – tonsillitis yang dah lama berlaku
3- Recurrent Tonsillitis – tonsillitis yang berulang ulang

Tonsillitis selalunya berlaku di kalangan kanak-kanak, boleh juga berlaku kepada orang dewasa. Amat jarang kanak kanak 2 tahun ke bawah mendapat tonsillitis ini.

Simptom Acute Tonsillitis

Sakit tekak, susah menelan, demam, kelenjar di leher mungkin membengkak dan sakit, letih/lesu, dan simptom halangan pernafasan (eg; berdengkur, atau tiba tiba tersedar tak boleh bernafas masa tidur, sleep apnoea).

Dalam kanak kanak, kadangkala simptom utamanya ialah mereka enggan makan, sebab tekak mereka sakit!

Acute tonsillitis berlangsung selama 3-5 hari…dan paling maximum boleh menjangkau 2 minggu.

Apa itu Recurrent Tonsillitis ?

Apabila anda kena acute tonsillitis 7 kali dalam setahun, atau 5 kali dalam tempoh 2 tahun berturut turut, atau 3 kali dalam setahun, untuk 3 tahun berturut turut.

Jadinya, SILA KIRA berapa kali anda kena acute tonsillitis. Kenapa perlu kira? Kerana dengan kiraan inilah aku boleh justify, ianya recurrent atau tidak..dan perlukah kes di rujuk untuk pembedahan membuang tonsil.

Tonsillitis Kronik

-bila mengalami simptom sakit tekak yang berpanjangan, lebih dari dua minggu, sakit menelan dan mungkin juga bengkak kelenjar di leher yang berterusan.

 • Radang tonsil perlu dibuang | Radang Tonsil

  Radang tonsil perlu dibuang SAMA ada sedar atau tidak, setiap manusia mempunyai dua kelenjar dinamakan tonsil yang terletak di bahagian kiri dan kanan …

 • Apakah itu Tonsil? – BioVCO.com

  www.biovco.com/ik.php?no=125&tjk=apakah-itu-tonsil.php

  Tonsil ialah sejenis tisu limfoid yang merupakan sebahagian dari sistem pertahanan badan. Tisu limfoid ini terdiri daripada sejenis sel dipanggil limfosit yang …

 • Atasi Tonsil Bengkak – BioVCO.com

  www.biovco.com/ikogos14.php?tjk=atasi_tonsil_bengkak

  Tonsil dan keradangan tonsil : penyakit tonsil, keradangan tonsil atau masalah tonsilberlaku apabila terkena jangkitan, samada dari virus, atau bakteria.

 • Tonsil dan masalah berkaitan tonsil – BioVCO.com

  www.biovco.com/iko.php?no=10&tjk=tonsil.php

  UNGKAPAN ‘saya ada tonsil‘ seringkali kedengaran di kalangan masyarakat umum. Tidak kurang juga ada daripada golongan warga kerja perubatan dan …

 • [ Radang pada tonsil ] Tonsil merupakan tisu

  https://www.facebook.com/infobiovco/posts/10152590065145295

  [ Radang pada tonsil ] Tonsil merupakan tisu limfoid yang berada pada kedua-dua bahagian tekak manusia. Inflamasi tonsil dinamakan tonsillitis….

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *