Senaman kawal kencing manis

Kencing manis kini ancaman besar kepada penduduk dunia terutama di Asia; dengan gaya hidup kita hari ini dan semua orang berpeluang mendapat kencing manis kerana risikonya bertambah dengan peningkatan umur. Kajian Kesihatan dan Morbiditi 2006 mendapati 14.9 peratus rakyat negara kita yang berumur 30 tahun ke atas menghidap kencing manis berbanding hanya 8.3 peratus pada 1996. 

Antara kaedah terbaik mengawal kencing manis ialah bersenam dan menjaga pemakanan. Ramai pakar kesihatan bersetuju senaman perlu dijadikan preskripsi iaitu ia perlu diambil (dilakukan) setiap hari; bukan untuk pesakit saja bahkan semua orang. Ini kerana senaman boleh mengurangkan risiko kencing manis sebanyak 66 peratus. 

Jadi, kenapa perlu bersenam setiap hari dan tidak boleh ‘dikumpul’ untuk dilakukan pada hujung minggu? Menurut Dr Letchuman, kencing manis jenis 2 yang dihidapi 90 peratus pesakit disebabkan badan mungkin tidak menghasilkan cukup insulin (yang bertindak sebagai pengangkut gula dari dalam darah masuk ke sel) atau badan hilang sensitiviti terhadap insulin (keadaan ini dipanggil kerintangan terhadap insulin) dan mengakibatkan insulin tidak diguna dengan sebaik-baiknya. Kesannya, makin banyak gula terkumpul dalam darah.

Bersenam mempunyai kesan legasi iaitu ia mampu mengurangkan kerintangan terhadap insulin dan kesan ini boleh berlanjutan sehingga 48 jam. Jadi, sensitiviti badan terhadap insulin meningkat dan boleh menggunakan insulin untuk mengangkut gula dari darah masuk ke dalam sel. Jadi, jumlah gula dalam darah akan menurun.

Jika kita bersenam setiap hari, kesan legasi ini akan berterusan dan membolehkan paras gula darah sentiasa berada dalam julat normal. Inilah sebabnya kita tidak boleh tunggu hingga hujung minggu saja untuk bersenam. Setiap orang sepatutnya bersenam 30 minit sehari; lima hari seminggu atau jumlah terkumpul 150 minit seminggu jika ia dilakukan selang sehari.

Perubahan gaya hidup dengan menjaga pemakanan dan bersenam boleh melengahkan kemunculan penyakit kencing manis terutama bagi golongan berisiko tinggi iaitu yang mempunyai ibu dan ayah penghidap kencing manis serta mempunyai masalah berat badan berlebihan.

Peningkatan harga gula bukanlah perkara buruk, ia mempunyai manfaat tersirat. Ia secara tidak langsung menyedarkan kita semua untuk mengurangkan penggunaan gula dalam semua makanan dan minuman yang sekali gus membantu memudahkan kawalan penyakit.

Sebenarnya kita tidak memerlukan gula. Ia hanyalah untuk memuaskan selera lidah. Badan masih boleh mendapatkan gula daripada sumber karbohidrat seperti nasi, mi, bihun, pasta, kentang, ubi dan semua makanan berkanji. Lebih lama badan terdedah kepada gula, makin banyak kerosakan yang berlaku pada tisu.

 • Ancaman kencing manis

  DALAM keluarga anda, termasuk saudara mara terdekat, berapa orang agaknya menghidap penyakit kencing manis? Seorang, dua atau lebih? Kini penyakit …
 • Kencing manis jejas keupayaan

  Kencing manis jejas keupayaan KENCING manis adalah penyakit digeruni, apatah lagi ia satu rantaian penyakit kronik iaitu sakit jantung dan darah tinggi.
 • Mengandung dan kencing manis | Diabetes

  KENCING manis atau diabetes merupakan satu keadaan di mana paras gula (glukosa) di dalam darah badan melebihi paras normal.
 • Diet kawal diabetes

  Diet kawal diabetes Sebelum ini, bahaya kepada penghidap penyakit kencing manisdan juga risiko kesihatan terhadap mereka yang berada di peringkat pra …
 • TESTIMONI Pengguna kencing manis

  TESTIMONI Pengguna kencing manis. Semua testimoni dihalaman web ini adalah berdasarkan pengalaman sebenar pengguna yang dihantar oleh pengguna …
 • Darah tinggi, kencing manis potensi strok

  Darah tinggi, kencing manis potensi strok WALAUPUN strok boleh menyerang sesiapa pada bila-bila masa, ia tidak berlaku begitu saja, kata Profesor C.T. Tan, …
 • Mati kerana penyakit Kencing Manis

  Mati kerana penyakit Kencing Manis Minyak Kelapa Dara KAJI Selidik Kesihatan dan Morbiditi Malaysia mencatatkan pesakit diabetes golongan dewasa di …
 • Diet kawal diabetes | Kencing Manis

  Diabetes mellitus atau kencing manis tidak asing lagi di kalangan masyarakat sekarang. Dianggarkan antara 10 hingga 15 peratus rakyat Malaysia menghidap …
 • Cara Mengawal Kencing Manis / Diabetes

  12 Apr 2013 – Info Kesihatan : Ancaman kencing manis – BioVCO.com … www.biovco.com/kencing-manis-diabetes.php?ref=ik2. Translate this page.
 • Minyak Kelapa Dara “BioVCO”

  917FW: Biovco : Penyakit Kencing Manis (Diabetes). Expand Messages. Ismail, Mohd Zahari. Jan 5, 2008. View Source. 0 Attachment. Saudara Mohd Zahari …
 • Tanda-Tanda Penyakit Kencing Manis

  [ Tanda-Tanda Penyakit Kencing Manis ]. Statistik terbaru menunjukkan 17 peratus daripada penduduk di Malaysia menghidap diabetes atau kencing manis.
 • Penyakit Kencing Manis (Diabetes) – Facebook

  Penyakit kencing manis tidak seharusnya menjadi satu penghalang kepada kehidupan

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *