Makanan elak simptom psoriasis

Psoriasis adalah penyakit kulit kronik yang lazim dihidapi. Penyakit itu terjadi disebabkan penghasilan sel kulit yang terlalu pantas hingga menyebabkan sesetengah bahagian kulit menjadi tebal dan bersisik pada permukaan kulit.

Lebih buruk apabila lebihan kulit itu menjadi kering hingga menimbulkan rasa kegatalan dan kemerahan seterusnya menyebabkan rasa sakit, selain menjejaskan tahap keyakinan diri mereka. 

Biarpun ia bukan penyakit baru, penawar kepada psoriasis masih belum dijumpai. Apa yang ada hanyalah ubat-ubatan untuk mengawal gejala supaya ia tidak memudaratkan. 

Namun begitu, diet yang bersesuaian dengan setiap individu yang menghidap psoriasis mampu mengawal tahap penyakit mereka, sekali gus memberi peluang kepada penghidapnya menjalani kehidupan dengan lebih tenang.

Penyelidik daripada Akademi Nutrisi dan Pemakanan Amerika Syarikat Heather Mangieri berkata, tiada bukti sesetengah makanan dapat memberi kesan secara menyeluruh kepada penyembuhan psoriasis.

Bagaimanapun, terdapat bukti bahawa dengan mengurangkan atau melebihkan sesetengah jenis makanan, ia dapat membantu mengurangkan simptom psoriasis. 

Antara makanan yang boleh diambil untuk mengelakkan simptom penyakit kulit berkenaan daripada terus memudaratkan adalah avokado, bijirin, lobak, ikan, kekacang dan beri biru. 

Selain mempunyai zat antioksidan yang baik untuk kulit, kebanyakan makanan itu mempunyai unsur antiradang yang dapat melindungi sel tubuh. Makanan terbabit juga antara makanan kurang berlemak seterusnya baik untuk mengekalkan berat badan ideal dan mengelak obesiti. 

Ini kerana kegemukan melampau juga antara faktor yang boleh menggalakkan kemunculan psoriasis

Makanan yang tidak seharusnya diambil oleh pesakit psoriasis pula termasuk produk tenusu, gula pasir, alkohol, makanan bergoreng malah tomato. 

Secara umum, makanan berkenaan menggalakkan keradangan dalam jangka panjang pada sel dalam badan dan ini boleh memudaratkan keadaan penyakit kulit yang dihidapi, selain meningkatkan berat badan. 

Walaupun hanya sedikit bukti saintifik mengenai kemudaratan tomato serta sayur-sayuran terhadap keadaan penyakit psoriasis, ada pesakit yang diselia mengatakan keadaan kulit mereka menjadi lebih teruk apabila memakan sayuran berkenaan. 

Bagaimanapun menurut Mangieri, pesakit yang ingin mengawal penyakit mereka dengan berpantang perlu mencuba dan memantau kesannya terhadap kesihatan kulit serta melihat sendiri keberkesanannya. ~ Sumber Harian Metro online
 • Psoriasis penyakit kulit bersisik

  Psoriasis penyakit kulit bersisik JIWA tertekan, malu, rasa rendah diri dan jemu untuk mendapatkan rawatan adalah gejala biasa yang dialami pesakit psoriasis.
 • Ekzima dan Psoriasis adalah masalah Kulit boleh menyebabkan seseorang merasa tidak selesa. Ekzima dan psoriasis keduanya berasal dari Greek. Ekzima …
 • Cara Pengambilan Minyak Kelapa Dara BioVCO

  Suami sya ada psoriasis ..boleh kah dy menguna kan vco ne..Dan boleh … InsyaAllah saya ada terjumpa penawar utk Psoriasis dlm bentuk kapsul. H-Tonic …
 • PSORIASIS merupakan salah satu penyakit kulit

  PSORIASIS merupakan salah satu penyakit kulit yang menjejaskan dua hingga tiga peratus populasi manusia di seluruh dunia. Separuh daripada dua pertiga…
 • Psoriasis Kulit Bersisik

  APABILA melihat orang yang mempunyai kulit bertompok merah, bersisik, kadangkala merekah dan berdarah, ramai cuba menjauhkan diri kerana bimbang …
 • Psoriasis Kulit merekah, bersisik APABILA 

  Psoriasis Kulit merekah, bersisik. APABILA melihat orang yang mempunyai kulit bertompok merah, bersisik, kadangkala merekah dan berdarah, ramai cuba …
 • Penyakit Kulit Psoriasis ~ Info Kesihatan

  19 Ogo 2014 – tampil cantik dan yakin dengan biovco >+$7. Mengurangkan gejalapsoriasis,eksim dan dermatitis 8. Mengatasi masalah bibir kering dan .
 • Tampil cantik dan yakin dengan BIOVCO

  8 Mac 2014 – tampil cantik dan yakin dengan biovco >+$7. Mengurangkan gejalapsoriasis,eksim dan dermatitis 8. Mengatasi masalah bibir kering dan …
 • beli produk


 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *