7 Petanda Anda Kena Migrain

Migrain salah satu jenis sakit kepala yang banyak dikeluhkan. Serangan migrain terasa menyiksa kerana gejala yang dialami bukan sekadar sakit kepala biasa. Sampai saat ini belum diketahui secara pasti apa yang menjadi penyebab migrain. 

Serangan migrain unik dan boleh saja berbeza pada setiap individu. Ada beberapa tanda atau gejala yang biasanya berlaku beberapa hari sebelum migrain menyerang. Menurut Robert Cowan, MD, pakar saraf dari Stanford University School of Medicine, kunci untuk mengetahui punca timbulnya migrain adalah memperhatikan lingkungan sekitar dan memahami apa yang boleh mencetuskan sakit kepala. 

Berikut ini adalah beberapa tanda umum serangan migrain yang patut anda waspadai: 

1. Menguap 

Satu atau dua hari sebelum serangan migrain, anda mungkin akan lebih sering menguap dari biasanya. Bagi kebanyakan, keadaan ini seringkali mengganggu, tetapi hal ini boleh menjadi isyarat atau peringatan kepada anda untuk memulakan usaha rawatan migrain. Tanda-tanda amaran awal lain yang umumnya terjadi bersamaan dengan menguap adalah pengekalan cecair, ketagihan makanan, keletihan, haus, dan perubahan personaliti, kata Dr Cowan. 

2. Aura 

Aura adalah semacam kesan yang menyebabkan gangguan penglihatan. Pesakit migrain biasanya mengalami gangguan pandangan berupa titik hitam, garis, berkunang-kunang, dan kilatan cahaya. Gangguan penglihatan (pandangan kabur) harus diwaspadai sebagai tanda bakal munculnya serangan migrain. 

Pada perempuan premenopause, aura bahkan harus lebih berhati-hati. Pasalnya, mengalami aura sebelum migrain boleh meningkatkan risiko terkena stroke. “Kami menyarankan perempuan untuk tidak merokok atau meminum pil KB atau melakukan apa-apa yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung,” kata Cowan. 

3. Mual 

Beberapa tanda dan gejala pada pesakit migrain umumnya berbeza-beza. Mual adalah komponen kunci dari pencetus migrain. “Jika anda mengalami sakit kepala tanpa rasa mual, anda tidak mempunyai migrain,” kata Cowan. Selain loya, gangguan pencernaan lain seperti muntah dan cirit-birit patut diwaspadai. 

4. Sakit pada satu sisi kepala 

Sakit kepala kerana tegang atau sakit kepala jenis lain cenderung menyebabkan sakit kepala menyeluruh, atau sekurang-kurangnya merata pada kedua sisi. Kesakitan pada satu sisi kepala yang disertai mual merupakan salah satu petanda anda terkena migrain dan bukan jenis sakit kepala lain. 

Sakit migrain umumnya semakin parah bila ditambah aktiviti fizikal. Pesakit migrain juga boleh mengalami rasa sakit seperti berdenyut, merasa dipukul, ditarik-tarik, lemas, sehingga sukar untuk melaksanakan kegiatan sehari-hari. 

5. Sensitif terhadap cahaya 

Orang yang mempunyai migrain sering mengeluh sakit kepala yang disertai dengan sensitiviti akut terhadap bunyi atau cahaya. Bagi sebahagian orang, cahaya, suara, dan bau tertentu juga boleh mencetuskan migrain. Cowan menjelaskan bahawa orang yang mengalami migrain cenderung mempunyai batang otak yang terlalu aktif. 

6. Perubahan sensasi 

Perubahan sensasi seperti merasa kesemutan pada tangan atau kaki, atau mati rasa pada lengan, kaki, atau bahagian dari wajah anda, semuanya berkaitan dengan migrain. Keadaan ini umumnya berlangsung selama serangan migrain terjadi. Jenis sensasi fizikal tersebut cukup membimbangkan dan dapat meningkatkan kecemasan serta tekanan akibat migrain. 

7. Penglihatan kabur 

Sensasi visual yang kabur atau silau boleh terjadi pada salah satu tahap aura migrain atau pada saat kesakitan migrain itu sendiri. Sebahagian kecil pesakit migrain mengalami gejala aura, seperti pandangan kabur dan perubahan neurologi lain, tetapi tidak disertai sakit kepala. Perubahan-perubahan dalam penglihatan disebabkan kerana ada perubahan aliran darah di otak anda.

 • Diet berkhasiat kurangkan Migrain | Migrain

  Diet berkhasiat kurangkan migrain, Minyak Kelapa Dara Dalam satu kajian yang telah dijalankan di United Kingdom baru-baru ini, sebanyak 15 peratus …
 • Migrain atau Sakit Kepala | Masalah Migrain

  Migrain atau Sakit Kepala yang kronik menyebabkan pengidapnya tidak dapat melakukan tugas. Punca sakit kepala atau migrain tidak diketahui. Stress boleh …
 • Wanita migrain risiko hidap strok

  Wanita migrain risiko hidap strok ANDA wanita yang berusia 45 tahun ke bawah dan mengalami migrain? Jika ya, anda sebenarnya tidak berada dalam situasi …
 • Sakit kepala dan migrain | Sakit kepala migrain

  Sakit kepala dan migrain Sebanyak 60 peratus daripada pesakit yang menghidapi sakit kepala mengalami sama ada migrain atau tension headache. Migrain …
 • Siapa Berisiko Mendapat Migrain?

  Mangsa migrain selalunya tidak mampu menjalankan tugas seharian,… … CikPuan Eila cuba amalkan BIOVCO..sebelum ini saya juga pengidap migrain..tapi …
 • Sakit kepala dan migrain

  [ Sakit kepala dan migrain ] Sebanyak 60 peratus daripada pesakit yang … Minyak kelapa dara BioVCO adalah 100% organik, membantu agar anda
 • beli produk BioVCo

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *