6 tip mudah untuk menghilangkan jerawat

Pasti ramai daripada anda yang mengalami masalah jerawat. Perkara ini adalah merupakan satu masalah yang normal untuk proses kematangan atau pembesaran manusia. Terdapat terlalu banyak produk yang dijual dipasaran untuk mengatasi masalah ini. Tetapi adakah ia berhasil? Berikut adalah cara mudah untuk menghilangkan jerawat dan juga cara paling menjimatkan kos rawatan yang boleh anda lakukan.

1. Minum banyak air – Salah satu cara mudah untuk membantu anda menghilangkan jerawat adalah dengan meminum air masak dengan kuantiti yang banyak. Ini kerana air amat berkesan untuk membuang toksin berbahaya dalam badan seseorang. Pastikan anda meminum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari.

2. Bawang putih – Bawang putih adalah amat mujarab untuk membantu mengecutkan jerawat yang baru tumbuh. Caranya adalah dengan hancurkan bawang putih tersebut kemudian lumurkan pada bahagian muka yang ditumbuhi jerawat. Selain daripada itu, ada juga pakar berpendapat bahawa sekiranya rawatan ini dilakukan secara konsisten, ia dapat membantu membersihkan dan melindungi liang-liang muka anda daripada dijangkiti oleh bakteria.

3. Menjaga pemakanan – Pemakanan juga sebenarnya mempengaruhi kulit seseorang untuk ditumbuhi jerawat. Elakkan daripada mengambil makanan yang mengandungi kandungan minyak, gula dan lemak yang tinggi. Makanan ini termasuk kek, kuih, coklat, pizza, makanan segera dan makanan yang diproses. Mengamalkan makanan sihat seperti memakan sayur-sayuran, buah-buahan dan daging tidak berlemak seperti tuna, dada ayam dapat membantu untuk mengatasi masalah ini.

4. Aspirin (ubat demam) – Walaubagaimana cantik pun kulit seseorang remaja itu, pasti akan mengeluarkan jerawat sekali-sekala. Tips untuk anda mengurangkan kemerahan dan mengecutkan jerawat yang baru tumbuh itu adalah dengan hancurkan sebiji aspirin (ubat panadol adalah disyorkan) dan lembabkan ia dengan sedikit air. Kemudian sapu campuran tadi ke kawasan yang ditumbuhi jerawat, biarkan selama beberapa minit, kemudian bilas dengan menggunakan air bersih. Ulangi prosedur ini sehingga jerawat anda mengecut dan hilang.

5. Ubat gigi – Sebelum tidur, letakkan ubat gigi pada bahagian yang ditumbuhi jerawat, biarkan ia mengering sehingga keesokan harinya. Kemudian bilas muka anda. Ini adalah kerana ubat gigi mampu mambantu untuk menghidrasikan(mengeringkan) jerawat dan ia juga mampu untuk menyerap minyak pada wajah.

6. Minyak Kelapa Dara – Cara ini adalah cara terbaik untuk merawat jerawat. Hanya sapukan pada kulit muka 2 kali sehari untuk luaran dan minum 2 sudu sehari untuk dalaman. Anda akan dapat merasi kesannya selepas 3 hingga 5 hari selepas pengambilannya. Sekiranya masalah jerawat disebabkan oleh masalah resdung maka ia akan membantu dengan lebih berkesan.
 • Jerawat – Jangan pandang remeh

  Jerawat – Jangan pandang remeh SAYA tak tahu lagi apa yang perlu saya buat. Bermacam-macam ubat dan petua saya dah cuba tapi jerawat tak mahu hilang …

 • Tentang Jerawat | Ubat Jerawat 

  Tentang Jerawat Apa itu jerawat? Mengapa ada jerawat? Bagaimana mahu mengatasinya? Bacalah artikel ini dan belajar lebih banyak tentang JERAWAT.

 • Cantik dan sihat tanpa Jerawat | Elak Jerawat

  Cantik dan sihat tanpa jerawat CANTIK yang sihat. Bunyi macam pelik tetapi masih ramai wanita yang tidak mengetahui kesihatan merupakan elemen utama …

 • Sejak kebelakangan ini Minyak Kelapa Dara BioVCO, disebut-sebut sebagai minyak … serta sering beranggapan, masalah jerawat sesuatu amat memalukan.

 • Minyak Kelapa Dara “BioVCO

  Sejak kebelakangan ini Minyak Kelapa Dara BioVCO, disebut-sebut sebagai … *Jerawat – Jangan pandang remeh * SAYA tak tahu lagi apa yang perlu saya …

 • Jerawat adalah antara penyakit kulit yang paling 

  Jerawat adalah antara penyakit kulit yang paling biasa dihidapi remaja lingkungan usia 20-an ke atas. Pun begitu, golongan dewasa berusia 40-an juga

 • Info Kesihatan – Lenyapkan kesan jerawat Kehadiran 

  Lenyapkan kesan jerawat Kehadiran jerawat bukanlah suatu pengalaman yang … Bagaimana minyak kelapa dara BioVCo mampu untuk merawat jerawat?

 • Jerawat – Jangan pandang remeh …

  BioVCO ‏@biovco 13 Mar 2012. Jerawat – Jangan pandang remeh http://fb.me/XEQfuRuq … Don’t miss any updates from BioVCO. © 2014 Twitter; About · Help ..


 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *