Kenali Penyakit Diabetes

Umum mengetahui apakah dia penyakit diabetes alias kencing manis. Pertama yang diketahui ialah kandungan gula dalam badan berlebihan. Biasa diberitahu bila dibuat pemeriksaan kandungan gula yang melebihi 7 dikatakan telah melebihi tahap normal. Apalagi jika melebihi 10 atau 20 terutama apabila pemeriksaan dibuat sewaktu sebelum mengambil makanan.

Harus diketahui, kandungan gula dalam badan yang dibuat pemeriksaan adalah salah satu tanda atau simtom penyakit tapi belum dinamakan penyakit jika kandungan gula naik turun bila diperiksa. Dinamakan penyakit apabila kandungannya selalu melebihi paras normal samaada selepas makan atau sebelum mengambil makanan.
Mengikut pengalaman, jika kadang kandungan gula pada paras 5-7 atau kadang melebihi 10, adalah masih normal. Tapi jika ia sudah mengekal pada tahap melebihi 10 dengan pemeriksaan rambang waktu pagi sebelum makan, selepas makan atau malam, maka bolehlah kita mengatakan seorang itu pesakit diabetes.

Bagaimana kandungan gula menjadi tinggi?

Kita mesti faham bahawa setiap orang yang dilahirkan normal, semua fungsi organ badan adalah normal. Maknanya ia berfungsi mengikut fitrah yang telah Allah SWT jadikan ke atas manusia. Salah satu organ terpenting badan yang terlibat ialah pankreas. Secara umum adalah semua sistem penghadaman terhadap penyakit diabetes selain akibat genetik atau keturunan.Fungsinya yang penting ialah mengeluarkan enzim penghadaman dan hormon penting yang dinamakan insulin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *