Usah abai kesihatan rambut

Sebenarnya, keguguran rambut selepas bersalin adalah normal. Ia tiada kaitan dengan bayi menyembur atau menyusu badan.

Rambut mengalami dua fasa iaitu pertumbuhan dan fasa rehat iaitu rambut akan kekal dan gugur bagi memberi laluan kepada pertumbuhan rambut baru. 

Namun bagi ibu yang baru saja melahirkan anak, keguguran rambut lebih ketara disebabkan hormon progesteron yang dikeluarkan daripada bahagian sistem saraf otak menyebabkan rambut mengalami fasa pertumbuhan yang cepat. Pada masa ini rambut kelihatan berminyak, hitam dan sedikit lebat. 

Keadaan ini berubah selepas bersalin. Rambut akan mengalami fasa ‘rehat’ dan sebagai memberi laluan kepada pertumbuhan rambut baru, lebih banyak rambut asal akan gugur. Biasanya keguguran rambut selepas bersalin berlaku dalam dua hingga tiga bulan selepas bersalin. 

Selain itu, kadar metabolisme menyebabkan hormon sukar dilaraskan. Tiga hingga lima bulan selepas bersalin, kira-kira 30 peratus daripada jumlah rambut akan gugur. Ibu-ibu juga akan kehilangan rambut yang banyak disebabkan stamina dan kesihatan yang lemah selepas bersalin. 

Biasanya 50 hingga 60 peratus rambut akan gugur disebabkan perubahan hormon malah dalam kes yang serius, rambut gugur secara bertompok-tompok. 

Antara ciri-ciri yang boleh dikesan ialah kulit kepala berminyak dan gatal. Ini berlaku disebabkan kelenjar minyak terlalu aktif dan merembeskan banyak minyak. Namun kotoran ini tidak dapat dibersihkan menggunakan syampu biasa dan hanya dapat dirawat menggunakan rawatan khas. Biasanya rawatan untuk rambut gugur harus dilakukan segera sekiranya ibu-ibu mendapati rambut mereka gugur sehingga enam bulan ke atas. Ini bagi memastikan mereka tidak mengalami masalah botak. 

Kebiasaannya rambut yang gugur akan tumbuh semula selepas kira-kira lima bulan. Bagaimanapun, jika rambut terus gugur selepas tempoh itu dan kulit kepala semakin jelas kelihatan, wanita tidak harus mengabaikannya. 

Pesakit yang mengalami masalah rambut dinasihatkan supaya tidak menjadi doktor dan menggunakan rawatan yang terbukti boleh menyebabkan keburukan pada rambut. Mereka perlu berjumpa pakar untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat. Malah rawatan yang cepat dapat mengembalikan kehitaman dan kesuburan rambut. 

Selain itu, makan makanan seimbang dengan mengambil hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran pelbagai warna seperti merah, kuning, putih, hijau dan ungu biru memberikan vitamin, mineral, serat yang diperlukan untuk badan serta mengurangkan masalah penuaan. 

Kekurangan pemakanan, perubahan cuaca dan kurang bersenam menyebabkan badan menjadi mangsa terutama rambut. Terdapat fakta baru yang menyebabkan masalah kehilangan rambut seperti demodex iaitu sejenis parasit yang hidup dalam kulit kepala. Ia mencuri nutrien untuk kulit dan mengeluarkan enzim tidak baik yang menyebabkan rambut gugur.

Selain itu, ramai wanita bertudung melakukan kesilapan apabila tidak mencuci rambut setiap hari disebabkan rasa leceh kerana perlu mengeringkan semula. Apabila ini berlaku, liang folikel rambut akan tersumbat disebabkan minyak berlebihan. Keadaan ini akan mencetuskan kelemumur, rambut bercabang serta keguguran rambut. 

Bagi wanita bertudung, cuci rambut setiap hari dan mengeringkannya sebelum memakai tudung. Ini bagi memastikan rambut terhindar daripada kotoran dan dapat kembali bernafas.

rawatan dan sihat tanpa ubat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *