Banyak faktor kencing berdarah

Kehadiran darah pada air kencing adalah keadaan luar biasa yang dipanggil hematuria. Banyak faktor boleh menyebabkan kehadiran darah itu.
Ia boleh berpunca dari mana-mana tempat seperti buah pinggang, saluran tiub ureter (sambungan tiub dari buah pinggang ke pundi kencing), pundi kencing, prostat (bagi lelaki) dan urethra.
Antara sebab utama darah pada air kencing ialah batu karang, jangkitan di bahagian pundi kencing atau kencing kotor, bengkak kelenjar prostat (bagi lelaki) dan kecederaan pada alat sulit.

Namun, kehadiran darah dalam air kencing ada pelbagai sebab. Kebanyakannya boleh dibezakan antara satu dengan lain jika simptom diberikan mencukupi.
Pesakit batu karang biasanya datang dan sakit pada bahagian atas kiri atau kanan perut. Ada kala sakit juga bermula dari bahagian belakang kiri atau kanan badan seakan-akan sakit pinggang.

Sakit akan datang secara tiba-tiba sehingga pesakit terpaksa membongkok sedikit untuk menahan kesakitan. Sakit itu juga dikatakan ‘bergerak’ dari bahagian pinggang ke depan menuju ke ari-ari.

Ada juga pesakit batu karang hanya sakit pada bahagian ari-ari. Air kencing bukan hanya mengandungi darah, malah ada kalanya ia ‘berpasir’.

Bagi kencing kotor pula, biasanya pesakit merasa sakit pada ari-ari untuk beberapa hari.

Selepas itu, setiap kali membuang air kecil, wujud rasa pedih atau ngilu pada kemaluan. Kencing juga tidak lawas, menyebabkan pesakit kerap ke tandas namun hanya sedikit air kencing keluar.
Jangkitan pundi kencing yang disebabkan hubungan kelamin pula biasanya disertai dengan keputihan keluar daripada kemaluan.

Demam jarang berlaku, tetapi jika jangkitan kuman bertambah banyak, demam akan terasa selepas beberapa hari.

Untuk bengkak kelenjar prostat pula (bagi lelaki), simptomnya berbeza. Ia berlaku terutama pada lelaki berusia lebih 70 tahun.

Antara simptom ialah kerap ke tandas namun hanya sedikit air kencing keluar, meneran untuk membuang air kecil, air kencing tidak lancar iaitu hanya menitis, mengambil masa lama untuk mengeluarkan air kencing dan ada kalanya terlalu sukar mengeluarkan air kencing.

Walaupun kebanyakan penyebab berkenaan memberi simptom berbeza, beberapa ujian perlu dijalankan untuk mengenal pasti punca kencing berdarah.

Ujian air kencing, x-ray dan darah boleh dilakukan sebagai ujian asas. Jika keputusannya ke arah batu karang, satu ujian Imbasan Tomografi Berkomputer (CT scan) dipanggil CT Urogram boleh dijalankan untuk mengenal pasti lokasi dan saiz batu karang itu. Ultrasound boleh dilakukan jika bengkak kelenjar prostat adalah puncanya.

Rawatannya pula bergantung pada punca kencing berdarah. Bagi kencing kotor atau jangkitan pundi kencing, mereka boleh dirawat sebagai pesakit luar saja.

Namun jika disebabkan batu karang, ia perlu dibuang untuk mengelak bengkak pada buah pinggang dan menyebabkan gagal berfungsi.

Ada beberapa kaedah untuk membuang batu karang, bergantung pada saiz dan lokasinya. Begitu juga dengan kelenjar prostat yang bengkak, jika ia terlalu besar, bahagian yang bengkak perlu dibuang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *