Sentuhan membantu pesakit strok

PANIK dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan. Begitulah reaksi jika ada antara ahli keluarga anda tiba-tiba diserang strok. Insan yang tersayang kini tidak mampu bergerak mahupun menguruskan diri.

Oleh kerana itu, sokongan dan bantuan emosi dari keluarga, kawan-kawan dan petugas kesihatan amatlah mustahak kerana ia boleh membantu proses pemulihan pesakit strok.

Selain itu, kemahiran yang betul dapat membantu pesakit strok pulih dan berasa lebih selesa.

Bagi membantu orang perseorangan mempelajari teknik penjagaan pesakit strok, sebuah pusat dikenali dengan nama Akademi Energy menawarkan kursus yang berkaitan.

Pengasasnya, Datin Ramona Suleiman memberitahu, pengalaman menjaga ibunya yang diserang strok memberi idea kepadanya untuk menganjurkan kursus tersebut.

Kebetulan Pengarah Eksekutif Akademi Energy, Rahatul Baney bersetuju dengan cadangan tersebut. Ini kerana ramai pesakit strok kurang selesa disebabkan penjaga mereka tidak tahu apa sebenarnya keperluan pesakit.

Akademi itu memberi peluang kepada sesiapa sahaja yang ingin mengikuti kursus penjagaan khusus untuk pesakit strok dan diabetes.

“Rupa-rupanya di Malaysia tidak ada kursus yang dijalankan secara profesional tentang penjagaan pesakit strok. Kebanyakan penjaga tidak mempunyai pengalaman. Keadaan ini menyebabkan pesakit tidak selesa,” jelasnya Datin Ramona.

Antara perkara yang perlu dititikberatkan penjaga adalah pemeriksaan darah, mengemas katil pesakit, memindahkan pesakit dari kerusi roda ke katil dan senaman seperti fisioterapi.

Berkongsi pengalamannya, Ramona memberitahu tidak mudah menjaga pesakit strok. Apatah lagi jika pesakit mempunyai berat badan yang lebih daripada penjaga mereka.

“Namun, saya yakin jika kita melakukannya dengan teknik yang betul, kita dapat memberi keselesaan kepada pesakit. Mereka akan lebih positif dan bersemangat,” jelasnya.

Antara silibus menarik di akademi itu adalah mempelajari senaman yang betul untuk pesakit strok.

Bagi Baney pula, kaedah senaman atau fisioterapi akan menjadi lebih berkesan sekiranya penjaga mempunyai pengetahuan mengenai otot, saraf dan tulang pesakit strok.

“Ini penting untuk diadaptasikan dengan teknik senaman yang memberi keselesaan kepada pesakit strok. Dalam masa yang sama, kita boleh membantu pelancaran aliran darah dalam badan mereka,” ujarnya.

Tambah Baney, teknik ini melibatkan sentuhan manusia kerana ia penting dan setiap orang memerlukannya.

Dengan teknik yang betul, katanya, boleh meredakan kesakitan, memberi ketenangan serta mengurangkan tekanan.

Ia berbeza dengan senaman menggunakan mesin, penjaga yang terdiri daripada ahli keluarga pesakit tidak dapat berinteraksi dan bersentuhan. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *