Cuci tangan cegah jangkitan

Ketika seluruh dunia dilanda kebimbangan kemunculan pelbagai wabak, banyak pihak mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengambil pelbagai langkah berjaga-jaga untuk mengelak jangkitan.
Menyedari akan kepentingan penjagaan kesihatan diri, rangkaian penjagaan diri antibakteria Antabax dan Kementerian Kesihatan baru-baru ini melancarkan program kesedaran dan pendidikan bersama menerusi Kempen Kebersihan Tangan 1Malaysia sepanjang bulan Oktober ini.
Usaha murni itu juga turut mendapat sokongan Hospital Sungai Buloh dan juga hospital-hospital di seluruh negara, pengusaha restoran dan 33 buah sekolah.
Kempen tersebut dijangka membabitkan penyertaan lebih dua juta orang dari pelbagai peringkat. Ia juga dipercayai menjadi kempen kebersihan tangan haisl kerjasama jabatan kerajaan dan swasta yang terbesar di negara ini.
Kempen tersebut menumpukan perhatian kepada golongan muda termasuk murid-murid sekolah di mana golongan tersebut yang paling mudah terdedah dengan risiko jangkitan virus dan penyakit berjangkit.

”Mencuci tangan dengan sabun antara cara yang paling berkesan dan mampu mencegah daripada dijangkiti penyakit,” katanya pada majlis tersebut.
Katanya, melalui kempen ia menjadikan pelajar dan guru sebagai duta untuk mengelakkan risiko jangkitan dan penyakit melalui udara.
Katanya lagi, kempen melalui sekolah sebenarnya mampu dihebahkan lebih cepat berbanding saluran lain dan konsep mulut ke mulut mampu memberikan latihan, didikan dan kesedaran mengenai aspek kesihatan yang betul.
Selaras isu semasa, kaedah mencuci tangan dengan betul dikatakan mampu mengelakkan masalah wabak HFMD yang kian hangat diperkatakan kini.
Malahan, wabak seperti selesema, batuk dan jangkitan kerongkong yang ketara meningkat akibat cuaca juga bakal berkurangan.
Seeloknya, beliau mencadangkan individu terutama pengguna perkhidmatan awam agar menyediakan tisu, sapu tangan atau sanitizier apabila bersin atau batuk di tempat umum.
”Apabila bersin atau batuk di tempat awam, secara automatik kita menyebarkan virus di udara. Jadi, tutup mulut dan hidung dengan tisu atau sapu tangan.
“Jika tidak ada jangan pula tahan dengan tangan kerana ia digunakan untuk memegang pelbagai barang yang turut digunakan orang ramai sebaliknya bersin pada baju di kawasan ketiak.
”Baju akan menyerap bakteria daripada terawang-awang di udara seterusnya mengelakkan risiko jangkitan pada orang ramai,” katanya.
Turut hadir merasmikan kempen tersebut, Pengarah Hospital Sungai Buloh, Dr. Khalid Ibrahim dan Duta produk Antabax, Ziana Zain.
Sementara itu, Pengurus Pemasaran Lam Soon , Carmen Foo memberitahu, Antabax menganjurkan kempen selama sebulan selepas mendapat maklum balas yang memberansangkan.
”Sebagai sebuah jenama Malaysia yang komited terhadap penjagaan kesihatan da kebersihan, kami telah memperuntukan sejumlah dana khas untuk program bagi memastikan mesej menjaga kebersihan tangan di capai dan difahami oleh seluruh rakyat,” ujarnya .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *