Keguguran Rambut

Botak boleh dielakkan jika setiap individu amal gaya hidup seimbang, jaga pemakanan dan diet.

PENUAAN sering dikaitkan dengan tumpuan kepada kulit wajah sehingga ada yang lupa bahawa rambut juga mengalami masalah penuaan. Malah ada yang menganggap masalah keguguran rambut serius seperti botak hanya dialami oleh mereka yang semakin meningkat usia.

RAMAI lelaki dan wanita yang terpaksa bertarung dengan masalah kekurangan rambut di kepala sering memikirkan mengapa mereka kehilangan rambut dan bagaimana cara untuk memulihkannya.
Kehilangan rambut atau ketipisan rambut telah menjadi isu yang sensitif dan mengecewakan ramai lelaki dan wanita.

Ramai yang menyalahkan kekurangan nutrien, sistem pengedaran kurang baik, dan penyumbatan folikel rambut lalu menggunakan pelbagai kaedah tradisional untuk menangani masalah ini.

Terdapat banyak mitos dan cerita rawatan ajaib yang dikaitkan dengan kehilangan rambut. Namun, berapa banyakkah daripadanya berasaskan fakta sebenar dan berapa banyak pula rekaan semata-mata?

Pakar-pakar Australia menganggarkan bahawa 30 peratus daripada kalangan wanita dan 40 peratus lelaki akan mengalami kehilangan rambut akibat faktor keturunan menjelang usia 40 tahun.

Bagaimanapun, menurut hasil tinjauan kaji selidik membabitkan lebih 700 peserta yang dijalankan menerusi Internet oleh Pfizer Consumer Healthcare, semakin ramai lelaki dan wanita mengalami kehilangan rambut. Keadaan ini amat membimbangkan.

Masalah kehilangan atau ketipisan rambut boleh dialami oleh lelaki dan wanita seawal usia belasan tahun.

Kehilangan rambut disebabkan faktor keturunan (androgenetic alopesia) selalunya bermula antara usia 12 dan 40 tahun dan kira-kira separuh daripada kita mengalami sesuatu bentuk kehilangan rambut menjelang usia 50 tahun.

Meskipun kadar ini agak tinggi, kesedaran mengenai kehilangan rambut di kalangan lelaki dan wanita dan puncanya atau pilihan rawatan yang boleh diperoleh amat kurang.

“Keguguran rambut adalah masalah biasa. Masyarakat kita meletakkan nilai yang begitu tinggi ke atas rambut, menjadikan kehilangan rambut atau ketipisan rambut isu yang sukar dibincangkan,” kata Pakar Perunding Dermatologi, Dr. Ting Hoon Chin.

Kehilangan rambut atau ketipisan rambut?

Lebih separuh daripada mereka yang menyertai tinjauan kaji selidik pernah mendengar tentang kehilangan rambut, tetapi mereka tidak pasti sama ada terdapat perbezaan antara kehilangan rambut dan ketipisan rambut.

Istilah umum `kehilangan rambut’ boleh merujuk kepada banyak masalah yang berlainan, daripada sedikit ketipisan hingga kebotakan penuh, dan keadaan ini boleh berlaku kerana banyak sebab yang berlainan.

Dr. Ting menjelaskan bahawa kehilangan rambut boleh berlaku secara beransur-ansur menyebabkan rambut menjadi semakin nipis.

Adakah kerana gen?

Sebanyak 21 peratus daripada responden percaya bahawa kehilangan rambut adalah berpunca daripada kombinasi faktor keturunan, hormon dan usia.

Umumnya, kehilangan rambut di kalangan lelaki dan wanita adalah diwarisi daripada ibu atau bapa mereka, atau kedua-duanya. Gen kita mempengaruhi pertumbuhan rambut kita.

Ia mengaktifkan kepekaan kepada androgen (hormon lelaki) termasuk testosteron, yang menyebabkan folikel rambut mengecut. Folikel yang mengecut (selaput yang menyarung umbi rambut) mengeluarkan rambut yang nipis.

Menurut Dr. Ting, punca kehilangan rambut paling biasa di kalangan lelaki (90 peratus) dan wanita (70 peratus) ialah androgenetic alopesia (sering dipanggil oleh masyarakat bukan perubatan sebagai kehilangan rambut akibat faktor warisan atau keturunan).

“Keadaan ini adalah disebabkan kesan androgen (hormon lelaki) ke atas folikel rambut dan corak tindak balas ditetapkan secara genetik. Semua wanita juga mempunyai hormon androgen dan kerana itu gejala ini dialami oleh lelaki dan wanita.

“Kehilangan rambut di kalangan lelaki biasanya dilihat pada bahagian depan, khususnya atas dahi, atau tompok botak di bahagian tengah atas kepala,” ujar beliau.

Bagaimanapun, keadaannya berbeza di kalangan wanita – kehilangan rambut tidak berlaku secara setempat tetapi di seluruh kulit kepala, menyebabkan rambut kelihatan semakin nipis.

Faktor tekanan

Sementara itu, sebanyak 21 peratus daripada peserta yang mengalami kehilangan rambut menyangka bahawa punca masalah kehilangan rambut mereka adalah tekanan emosi atau fizikal, manakala 20 peratus lagi percaya bahawa masalah ini berpunca daripada kekurangan nutrien.

Jika mereka ternampak lebih banyak rambut gugur ke dalam besen cuci muka atau di atas lantai selepas menyikat rambut, mereka percaya ia adalah tanda kehilangan atau ketipisan rambut.

Hasil tinjauan ini juga menunjukkan bahawa 34 peratus daripada responden telah mengalami masalah kehilangan rambut selama dua hingga lima tahun, dan kira-kira 60 peratus peserta yang menyertai tinjauan telah mencuba pelbagai cara untuk mengatasi masalah ini.

“Tekanan adalah punca biasa kehilangan rambut berbentuk khusus, yang dikenali sebagai Telogen Effluvium.

“Apa yang berlaku ialah kitaran pertumbuhan rambut akan memasuki keadaan rehat apabila anda di bawah tekanan, seperti baru menjalani pembedahan atau mengalami sakit teruk atau demam teruk,” kata Dr. Ting.

Tambahnya, seseorang itu boleh kehilangan banyak rambut dalam tempoh enam minggu hingga tiga bulan selepas mengalami tekanan fizikal atau emosi yang teruk tetapi rambut biasanya akan tumbuh

semula dalam masa beberapa bulan kemudian.

Siapakah yang patut saya temui?

Kaum lelaki dan wanita biasanya mencari pelbagai cara untuk mengatasi masalah ini. Mereka cuba mendapatkan bantuan daripada pakar pendandan rambut, ahli farmasi, doktor, pakar dermatologi dan pakar rawatan rambut.

Tinjauan kaji selidik menunjukkan bahawa antara orang pertama yang dirujuk ialah pakar pendandan rambut (28 peratus), diikuti oleh ahli farmasi (27 peratus). Hanya sebilangan kecil (11 peratus) mendapatkan rawatan daripada pakar dermatologi.

Bantuan

Pakar pendandan rambut merupakan orang pertama yang menyedari kehilangan rambut seseorang. Mereka mempunyai keupayaan untuk memecahkan benteng dan memperkatakan tentang kehilangan rambut.

Orang lain mungkin mendapatkan bantuan daripada ahli farmasi kerana mereka arif tentang ubat-ubatan, dipercayai dan mudah ditemui.

Bagaimanapun, jelas Dr. Ting, adalah langkah bijak bagi mereka yang mengalami masalah kehilangan rambut menemui doktor untuk mendapatkan

penilaian klinikal dan diagnosis sebelum memulakan rawatan yang sesuai.

Ia memalukan!

Tinjauan kaji selidik tersebut menunjukkan bahawa 22 peratus daripada responden yang telah atau pernah mengalami keadaan ini mengalami kesan psikologi akibat kehilangan rambut, menyebabkan mereka berasa malu. Keadaan ini lebih ketara di kalangan wanita.

Responden yang tidak mengalami kehilangan rambut (38 peratus) menyatakan bahawa mereka akan berasa kurang yakin pada diri sendiri jika mengalami keadaan sedemikian.

“Memandangkan kehilangan rambut di kalangan lelaki dan wanita boleh menimbulkan banyak kesan psikologi seperti tekanan perasaan dan emosi disebabkan mereka merasa tidak menarik, pengguna perlu dididik mengenainya.

“Nasihat daripada pakar penjagaan kesihatan profesional yang mempunyai kepakaran khusus dalam penjagaan dan rawatan rambut boleh memberi ketenangan fikiran kepada mereka yang dihantui masalah kehilangan rambut dengan memberikan rawatan yang betul,” tegas Dr. Ting.

Kehilangan rambut wanita

Benarkah kehilangan rambut jarang berlaku di kalangan wanita? Ini adalah salah tanggapan yang

paling kerap disuarakan.

Hanya lapan peratus daripada responden yang memberikan pendapat mereka percaya bahawa kehilangan rambut adalah masalah biasa di kalangan wanita, berbanding 26 peratus yang berkata bahawa kehilangan rambut adalah masalah biasa di kalangan lelaki.

Kehilangan rambut memang biasa dialami oleh lelaki, tetapi kehilangan rambut di kalangan wanita adalah juga satu fenomena biasa.

Kebanyakan wanita yang mengalami keadaan rambut semakin nipis tidak pernah menduga masalah ini boleh berlaku ke atas mereka kerana ia adalah masalah yang jarang dibincangkan di kalangan mereka atau membabitkan mereka.

Bagaimana dengan rambut palsu?
Hanya satu peratus responden menggunakan rambut palsu untuk menyembunyikan masalah kehilangan atau ketipisan rambut mereka.

Cara paling popular ialah menyikat rambut ke atas bahagian yang kehilangan rambut (50 peratus), diikuti oleh cara lain (24 peratus) seperti mengeritingkan rambut, memotong pendek, membotakkan kepala dan menerima seadanya.

Tinjauan kaji selidik itu juga menunjukkan bahawa mereka yang mengalami kehilangan rambut menukar syampu (33 peratus) dan menggunakan produk merangsangkan pertumbuhan rambut seperti Topical Minoxidil (20 peratus) untuk memulihkan keadaan. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *