Panduan atasi artritis

Bagi meringankan simptom-simptom osteoartritis, penghidap seharusnya meminimumkan sebarang aktiviti berat. Tidak ketinggalan juga, penghidap juga boleh membuat senaman yang sesuai bagi mengekal dan memperbaiki pergerakan sendi dengan regim penguatan sendi dan senaman regangan. 
Selain perubahan gaya hidup, amalan pemakanan dan pengambilan suplemen yang sesuai juga penting bagi melegakan penyakit osteoartritis. Pakar-pakar kesihatan menganggap glukosamin dan kondroitin sulfat sebagai suplemen popular untuk artritis. Kajian membuktikan keupayaan glukosamin dalam memperbaiki simptom-simptom osteoartritis serta melambatkan perkembangan osteoartritis. 
Kajian menunjukkan pengambilan sebanyak 1500 miligram glukosamin sehari boleh mengurangkan simptom osteoartritis tahap ringan dan sederhana. Glukosamin berkesan untuk melegakan kesakitan dan keradangan, meningkatkan pergerakan dan membantu dalam memperbaiki serta mengekalkan rawan. Ini adalah kerana glukosamin telah dibuktikan boleh merangsang pembentukan dan pembaikan rawan tulang.
Manakala, kombinasi glukosamin dan kondroitin sulfat pula didapati lebih berkesan sebagai rawatan osteoartritis pada tahap sederhana dan serius berbanding dengan glukosamin sahaja atau Celecoxib, sejenis ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDS) yang memberi kelegaan sementara. Penemuan ini adalah hasil kajian GAIT (Glucosamine/chondroitin Artritis Intervention Trial) yang dijalankan di Amerika Syarikat atas tajaan The National Institutes of Health (NIH).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *